Corul Madrigal, 55 de ani

Cu ocazia aniversării a 55 de ani de activitate a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale Corul Madrigal, 55 de ani. Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este reprodus portretul lui Marin Constantin (1925-2011), fondatorul și mentorul Corului.

De la înființarea sa, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut aproape 4.500 de concerte, aplaudate pe întreg mapamondul. Ansamblul a devenit etalonul mondial al muzicii corale camerale, recunoscut oficial în noiembrie 2016, prin titulatura de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primită la Palatul Națiunilor Unite, din Geneva.

Cu o activitate neîntreruptă de peste jumătate de secol, Corul Madrigal este cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, implicat activ în dezvoltarea mișcării corale din țară, prin Programul Național Cantus Mundi. Încă din primii ani de activitate, Corul Madrigal a devenit o prezență apreciată pe cele mai importante scene ale Europei. Componența membrilor a fost în permanență rafinată, astfel încât criticii vremii au comparat performanța corului și a dirijorului cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini” (Dobrica Stevanović, 1968).

Notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma miilor de concerte susținute pe patru continente, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în 2011. Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. De asemenea, corul și-a întregit denumirea, prin preluarea numelui fondatorului său, devenind astfel Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Începând din 2004, dirijorul ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experiență de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin. Dirijorul secund este Cezar Verlan.

Repertoriul corului include sute de lucrări din perioada Renașterii europene, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal-instrumentale. De altfel, chiar denumirea ansamblului denotă înclinația spre creația medievală, madrigalul fiind o scurtă compoziție muzicală vocală, polifonică, cu caracter liric, specifică secolului al XVI-lea.

„Miracolul Madrigal”, cum l-a numit Wilma Vernocchi, membră a conducerii Operei La Scala din Milano, a incitat imaginația multor poeți și compozitori, care au scris special pentru ansamblul creat de Marin Constantin. Miriam Marbe, Sigismund Toduță, Sabin Păuța, Tiberiu Olah, Liana Alexandra, Cornel Țăranu, sunt doar câteva nume din componistica românească, iar din rândul poeților, Grigore Vieru și Nichita Stănescu au scris cele mai vibrante poeme dedicate Madrigalului.

Încă de la înființarea sa, Corul Madrigal a avut o traiectorie europeană, fiind prezent la festivalurile din marile orașe muzicale de pe continent. Ansamblul a fost primit de fiecare dată cu entuziasm din partea spectatorilor, care au strigat frecvent „Les Champions, Les Champions”. Începând din anul 1964, Madrigalul a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „George Enescu”. Astăzi, ansamblul coral aduce spiritul european în mintea și inima copiilor, odată cu dragostea pentru cântul coral, prin Programul Național Cantus Mundi. Pe lângă activitatea concertistică susținută, Corul Madrigal este inițiatorul și promotorul celei mai ample mișcări de integrare socială prin intermediul cântului coral în România. Lansată în 2011, în mod voluntar, la inițiativa dirijorului Ion Marin, ideea, care din 2014 a devenit Programul Național Cantus Mundi, a prins un contur remarcabil.

Discografia realizată de Madrigal numără 46 CD-uri și numeroase LP-uri  înregistrate la Electrecord. De excepție este CD-ul Mysterium cu soprana Angela Gheorghiu și Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de Ion Marin, album înregistrat la Casa Decca; au fost realizate filme de scurt metraj și filme de televiziune difuzate în România, Italia, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Japonia și Macedonia. BBC a realizat în 2006 un film cu Angela Gheorghiu și Corul Madrigal la Mănăstirile din Bucovina, iar Mirel Ilieșiu a luat la Festivalul de la Cannes premiul Palm d’Or cu filmul Cântecele Renașterii în interpretarea Madrigalului. Producțiile cinematografice de scurt metraj realizate în străinătate mai conțin câteva filme importante cu Madrigalul: Filmul Televiziunii Germane, în selecta serie “Coruri celebre”, unul al Televiziunii Italiene cu Missa Criolla, realizat la Centrul Internațional de Studii Muzicale, un film Amsterdam – București, realizat de Televiziunea Română în colaborare cu cea olandeză, un film de revelion, în anul 1971, semnat de cineaștii unor televiziuni franceze, și un film al Societății Japoneze pentru dezvoltarea muzicii, cu titlul Corul Madrigal din București. Un alt film admirabil și multipremiat, “Madrigalul în Japonia”, a fost realizat de Viorel Sergovici, de la TVR.

Pentru membrii corului, Madrigalul este o adevărată școală, pentru România, un brand național, iar pentru Europa, o parte relevantă a patrimoniului cultural al continentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*