EVENIMENTE

Târgul colecționarilor 2019

 Târgul colecționarilor 2018

Pasionaţii de obiecte vechi şi valoroase se întâlnesc pentru al şaptelea an la Zalău, în cadrul unei noi ediţii a Târgului Colecţionarilor. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Asociaţia Colecţionarilor din Judeţul Sălaj şi va avea loc sâmbătă, 5 mai, între orele 7 şi 14, în incinta Centrului.
La eveniment şi-au anunţat participarea expozanţi din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Neamţ şi, bineînţeles, Sălaj, dar şi din Ungaria. La standurile lor, aceştia vor expune obiecte de colecţie constând în monede, cărţi poştale, medalii, cutii de chibrituri, timbre fiscale, antichităţi, machete, insigne şi multe altele, ne-a declarat Daniel Mureşan, preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor sălăjeni.

 

Colecții și poveștile lor, la “Târgul Colecționarilor” din Zalău 

Peste douăzeci de colecţionari din şapte judeţe – Neamţ, Mureş, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Cluj şi Sălaj – s-au întâlnit sâmbătă, 21 mai, la Zalău, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Târgului Colecţionarilor, una din puţinele acţiuni de profil din ţară. Colecții de cartofilie, filatelie, numismatică, filumenie (colecționarea cutiilor de chibrituri) şi medalistică, au fost expuse cu mândrie de fiecare colecționar la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Vizitatorii sau colecționarii prezenți, ori cei care nu au și-au adus obiectele pentru a fi expuse alegând, de această dată, doar să le privească pe cele aparținând altor colecționari, au putut schimba impresii, informații inedite despre obiecte sau documente. Cei prezenți la Târg au avut posibilitatea să vândă, să cumpere sau să facă schimb de obiecte. De la fotografii vechi, scrisori care poartă în ele poveștile de viață din trecutul îndepărtat sau pe cele de… dragoste trăite demult, și până la medalii, trofee, insigne, vederi, timbre de valoare sau colecții de documente vechi, colecționarii au expus sute de obiecte fiecare cu valoarea și povestea pe care o poartă de zeci de ani.

Acte de proprietate vechi de peste o sută de ani, certificate de naștere sau de „cununie”, instrumente de plată, înscrisuri de valoare sau cărți, toate obiectele expuse au făcut din curtea Centrului de Cultură din Zalău un „tunel al timpului” pe care l-au „străbătut” nu doar cei avizați sau cunoscătorii, ci și curioșii ori iubitorii de frumos. Nu au lipsit exemplare din presa scrisă a anilor ’40, 50 ’60 sau ultimele exemplare din ziarele apărute în momentul izbucnirii Revoluției din Decembrie 1989. Manifestarea, care s-a bucurat de atenția și interesul multor vizitatori, a fost organizată de Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj, singura din România care editează „Anuarul Colecţionarilor”.

Sursa: Magazin Sălăjean

Sălăjenii au admirat exponate rare la Târgul Colecţionarilor 2015

Pasiune pentru trecut şi valoare. Aşa s-ar putea caracteriza, pe scurt, Târgul Colecţionarilor, ce s-a desfăşurat sâmbătă, 23 mai, în curtea Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Preţ de câteva ore, colecţionarii împătimiţi din cinci judeţene şi-au expus obiectele de valoare. Insigne vechi, ceasuri de buzunar, bancnote, monede sau obiecte de artă au putut fi admirate la cele 18 standuri ale expozanţilor din Sălaj, Maramureş, Cluj, Satu Mare şi Neamţ. Chiar dacă debutul a fost unul timid, până la finalul evenimentului, ajuns la cea de-a IV-a ediţie, standurile au fost vizitate de câteva sute de persoane, susţine Emanoil Pripon, preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj. “Prezenţa a fost mult mai bună comparativ cu ediţia precedentă a Târgului, atât din punct de vedere al numărului de colecţionari cât şi al vizitatorilor. Noutatea din acest an a fost faptul că s-a încercat crearea unei atmosfere de epocă. A fost adus un patefon, iar muzica aleasă a fost cea a anilor ’20 – ’30. De asemenea, ceva aparte în cadrul acestei ediţii au fost exponate ale Casei -Muzeu <<Radio Nostalgia Brusturi >>”, a adăugat Emanoil Pripon.
În opinia colecţionarilor prezenţi, organizarea unei astfel de acţiuni este justificată, faptul că au reuşit să realizeze nişte schimburi avantajoase fiind unul dintre motive. “Vin tocmai din Neamţ. Am mai fost şi la celelalte ediţii şi particip la toate acţiunile de acest gen din ţară”, a mărturisit unul dintre expozanţi. De astfel, organizatorii şi-au manifestat intenţia de a continua organizarea unui astfel de eveniment. “Intenţionăm să organizăm şi anul viitor o astfel de manifestare. Cel mai probabil va avea loc tot în cursul lunii mai, în funcţie de celelalte acţiuni de acest gen, ce sunt organizate în ţară”, a concluzionat preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj.
Prima ediţie a unui astfel de târg a fost organizată în urmă cu opt ani, respectiv în 2007, iar cea de-a doua, după aproximativ doi ani. “Am evitat organizarea unei astfel de manifestări, în ideea în care, participând la alte târguri prin ţară am văzut prezenţă destul de numeroasă şi am zis că la nivel de Zalău, probabil, nu avem încă public interesat de partea de colecţie. Am vrut să încercăm mai întâi să promovăm ceea ce înseamnă asociaţia de colecţie şi astfel am înfiinţat în 2009 Asociaţia Colecţionarilor, după care am organizat manifestarea din 2014, urmând să încercăm permanentizarea acesteia”, au explicat organizatorii.

Sursa: Magazin Sălăjean

Comentariile sunt închise.