Frumusețe și valoare

Târgul Colecțiilor, la Zalău: frumusețea și valoarea obiectelor și documentelor ce aparțin colecționarilor din zona de Nord-Vest

Gazdă pentru cel de-al optulea an consecutiv, Zalăul a oferit și în acest an un prilej cu totul special de reîntâlnire pentru pasionații de obiecte și documente rare, vechi, cu o valoare pecuniară deosebită, dar și cu o însemnătate sentimentală ce nu poate fi, evident, cuantificată.

Evenimentul, devenit tradiție pentru toți colecționarii din zona de Nord-vest a țării și nu numai, a avut loc sâmbătă, 11 mai, în incinta Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. La târg au participat colecţionari din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Sălaj. Târgului Colecţionarilor din Zalău este una dintre puţinele evenimente cu tradiție, pe acest de profil, din ţară. Au ajuns la Zalău, sub ochii pasionaților dar și ai celor curioși să prindă un crâmpei din această nobilă pasiune, colecții de cartofilie, filatelie, numismatică, filumenie (colecționarea cutiilor de chibrituri) şi medalistică, toate fiind expuse cu mândrie de fiecare colecționar într-un cadru deosebit, oferit de curtea interioară a  Centrului de Cultură. Vizitatorii sau colecționarii prezenți ori cei care nu au și-au adus obiectele pentru a fi expuse alegând, de această dată, doar să le privească pe cele aparținând altor colecționari, au putut schimba impresii, informații inedite despre obiecte sau documente.

Cei prezenți la Târg au avut posibilitatea să vândă, să cumpere sau să facă schimb de obiecte. De la fotografii vechi, scrisori care poartă în ele poveștile de viață din trecutul îndepărtat sau pe cele de… dragoste trăite demult, și până la medalii, trofee, insigne, vederi, timbre de valoare sau colecții de documente vechi, colecționarii au expus sute de obiecte și mii de documente, fiecare cu valoarea și povestea pe care o poartă de zeci de ani, multe dintre ele vechi de peste un secol.

Acte de proprietate vechi de peste o sută de ani, certificate de naștere sau de „cununie”, instrumente de plată, înscrisuri de valoare sau cărți, toate obiectele expuse au făcut din curtea Centrului de Cultură din Zalău un „tunel al timpului” pe care l-au „străbătut” nu doar cei avizați, cunoscătorii, ci și curioșii ori iubitorii de frumos. Nu au lipsit exemplare din presa scrisă a anilor ’40, ’50 ’60 sau ultimele exemplare din ziarele apărute în momentul declanșării evenimentelor din Decembrie 1989. Manifestarea, care s-a bucurat de atenția și interesul multor vizitatori, a fost organizată de Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj, singura asociație de profil din România care editează, în fiecare an, „Anuarul Colecţionarilor”.

Sursa: Magazin Salajean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*