Meci amical de fotbal România regală – Serbia regală

La data de 11.06.2017, la Timişoara a avut loc un meci amical de fotbal între România regală şi Serbia regală. Organizată de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei în colaborare cu Federaţia Română de Fotbal, acest meci s-a desfaşurat ca o replică la cel desfăşurat acum 95 de ani la data de 08.06.1922 la Belgrad, cu ocazia nunţii ASR Principasa Maria a României cu Majestatea Sa Regele Alexandru I.

Echipa sârba a fost formată de Kraievina Serbia, organizaţia pandant Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei. Prima lovitura de minge a fost efectuată de ASR Principele Radu de România și Jacky Ionescu.

Dacă în anul 1922 la Belgrad echipa naţională a României a câştigat cu 2 : 1, nici în Timişoara echipa de amatori din Serbia, care a venit cu o impozantă galerie de susţinători, nu a reuşit revanşa. După ce echipa de amatori a Serbiei regale a condus cu 2 la 0, la final echipa României regale a învins cu 5 la 3. Ambele echipe au jucat mult mai bine decât echipa naţională a României cu o zi inainte la Varşovia şi antrenorul echipei române, d-l Daniel Paul Borugă, a fost în activitatea sa net superior lui Daum.

Pentru festivitatea de premiere, ANRM a comandat prin subsemnatul la d-l. prof. Octavian Dogariu din Timişoara un număr de 34 medalii (4 din Ag şi 30 din Cu/Zn). Din cele de argint, una a fost înmânată reprezentantului Casei Regale a României, ASR Principele Radu de România, una a fost trimis prin intermediul preşedintelui organizaţiei monarhice din Serbia, Mario Majstorvici, la ASR Principele Alexandru II şi una a primit echipa câştigătoare. Din cele 30 de medalii din alama, una a fost înmânat echipei învinse, 11 au primit jucătorii din echipa câştigătoare, 4 au fost dăruite arbitrilor şi una antrenorului. Două medalii au fost date d-lor prof. Liviu Victor Sabău şi Liviu Baidoc, membri ANRM Sălaj, care au participat cu sume însemnate la realizarea lor. Restul medaliilor au fost vândute persoanelor interesate, şi în acest mod recuperându-se o parte din costuri.

Medalile au un diametru de 51 mm iar cele din argint o greutate de 50 g.

Pe avers, în mijloc se află efigile afrontate ale ASR Principesei Margareta a României şi ASR Alexandru II a Serbiei. In mijlocul sub efigii o minge care desparte data 11*VI* şi anul 2017, iar de asupra efigilor iniţialele organzaţiilor ANRM şi KS. În semicerc jos înscripţia „MECIUL AMICAL DE FOTBAL ROMANIA – SERBIA”, iar în semicerc sus, numele celor două alteţe regale.

Pe revers să află efigile Regelui Alexandru I şi a Principesei Maria a României, redate după medalia emisă în anul 1922 cu ocazia nunţii celor doi, sub efigii data 08*VI*1922, în semicerc jos inscripţia ca pe avers dar în limba sârbă, iar în semicerc sus, numele perechii regale în limba sârbă.

În total, d-l. prof. Dogariu a realizat 5 exemplare de medalii din Ag, 4 pentru ANRM şi una pentru el, 3 exemplare din Cu (1 pentru subsemnatul şi doi pentru el) şi 40 de exemplare din Cu/Zn, din care 30 pentru ANRM şi 10 pentru el.

Articol scris de:

Michael WERNER

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*