O nouă medalie emisă de Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj

Asociația Colecționarilor din Sălaj a emis o nouă medalie aniversară, dedicată împlinirii a 500 de ani de la Reforma lui Luther. Medalia a fost emisă la inițiativa domnilor Emanoil Pripon, Michael Werner și Lugosi Dániel, membri ai Asociației Colecționarilor din Sălaj.
Medalia poartă pe avers sigiliul lui Luther, conceput de el însuși, în concordanță cu ideile sale teologice: o cruce neagră pe o inimă roșie aflată în centrul unui trandafir alb. Crucea simboliza suferința și moartea lui Isus Christos, iar inima roșie reprezenta faptul că mântuirea vine prin credința în jertfa lui Isus. Trandafirul alb sugerează bucuria, mângâierea și pacea dobândită prin credință. În partea de jos se află scrise cuvintele din finalul declarației făcute în fața Dietei de la Worms: Aici stau și nu pot face altfel, redate în câmpul medaliei în trei limbi: română, germană și maghiară.
Pe reversul medaliei se află portretul principelui transilvănean Ioan Sigismund, în prezența căruia Dieta de la Turda (1568) a emis primul document privind libertatea de conștiință și religie din Europa, cunoscut sub numele de Edictul de la Turda. Prin acest act se acorda libertate totală de practicare a religiei pentru cele patru confesiuni recunoscute în Transilvania: catolică, lutherană, calvină și unitariană, dar care acorda posibilitatea unui statut de religie tolerată și pentru alte confesiuni.
Medalia a fost emisă într-un tiraj de 50 de exemplare, din care 13 din argint, 13 din cupru și 24 din alamă. Machetarea și confecționarea este opera numismatului și gravorului timișorean Octavian Dogariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*