31 august este ziua în care ne amintim cu tristeţe de tragica dispariţie a Prinţesei Diana, supranumită „Prinţesa inimilor”.
Carismatică, elegantă, plină de compasiune, Prinţesa de Wales a câştigat simpatia întregii lumi, în timp ce frumuseţea şi popularitatea sa au atras atenţia presei, transformând-o într-una dintre cele mai fotografiate femei din lume.
Romfilatelia a comemoreat la data de 31 august 2017 tragica dispariţie a Prinţesei Diana prin emisiunea de mărci poştale ce reprezintă un supratipar al emisiunii Diana – Prinţesă de Wales din anul 1999.
La 20 ani de la tragicul accident ce a avut loc în tunelul din Paris în care şi-a pierdut viaţa, Lady Diana continuă să fie iubită de britanici, de întreaga lume. Fântâna comemorativă dedicată „Prinţesei inimilor” din Londra este loc de pelerinaj unde oamenii aduc flori, suveniruri, în amintirea celei mai îndrăgite prinţese britanice.
Diana Frances Spencer, s-a născut la 1 iulie 1961, la Sandringham, Norfolk şi de mică a avut înclinaţii spre muzică şi dans, a studiat baletul şi a crescut dorind să devină balerină. De asemenea, a fost pasionată de înot, scufundări, hochei, tenis, schi.
Din partea mamei, Diana avea strămoși de origine engleză, irlandeză, scoțiană, americană și armeană. Una dintre străbunicile ei din partea mamei era moștenitoarea Frances Work din New York. Ea era și descendenta Ducilor de Devonshire. Din partea tatălui său, era descendentă a Regelui Carol al II-lea al Angliei, prin patru fii ilegitimi:
• Henry Fitzroy, primul Duce de Grafton, fiul d-nei Barbara Palmer, Ducesă de Cleveland
• Charles Lennox, primul Duce de Richmond și Lennox, fiul d-nei Louise de Kérouaille
• Charles Beauclerk, primul Duce de St Albans|Charles Beauclerk, fiul lui Nell Gwyn
• James Scott, primul Duce de Monmouth|James Crofts- Scott, primul Duce de Monmouth, conducător al unei cunoscute mișcări de protest, fiul lui Lucy Walter
Ea a fost și descendanta Regelui Iacob al II-lea al Angliei, printr-o fiică ilegitimă, Henrietta FitzJames. Descendența este după cum urmează:
• Iacob al II-lea al Angliei = Arabella Churchill (metresă regală)
• Henrietta FitzJames (fiica lui Iacob al II-lea) = Henry Waldegrave, Baron Waldegrave
• James Waldegrave, Conte Waldegrave = Mary Webb
• James Waldegrave, al II-lea Conte Waldegrave = Maria Walpole
• Lady Anna Horatia Waldegrave = Lord Hugh Seymour
• Colonel Sir Horace Beauchamp Seymour = Elizabeth Malet Palk
• Adelaide Horatia Elizabeth Seymour = Vice-Admiral Sir Frederick Spencer, al IV -lea Conte Spencer
• Charles Robert Spencer, al VI -lea Conte Spencer = Hon. Margaret Baring
• Albert Edward John Spencer, al VII -lea Conte Spencer = Lady Cynthia Elinor Beatrix Hamilton
• John Spencer, al VIII -lea Conte Spencer = Onorabila Frances Ruth Burke Roche
Alți strămoși notabili au fost: Robert I al Scoției|Robert Bruce; Henry al IV -lea al Angliei; Humphrey, Duce de Gloucester; Mary Boleyn; Lady Catherine Grey; Maria de Salinas; John Egerton, al II -lea Conte de Bridgewater; și James Stanley, al VII -lea Conte de Derby.[2]
Cei din familia Spencer au fost apropiați familiei regale britanice de secole, fiind favorizați mai ales din anii 1600. Bunica Dianei din partea mamei, Ruth Burke Roche, Baroană Fermoy|Ruth, Lady Fermoy, a fost o prietenă pe viață și doamnă de companie pentru Elisabeta Bowes-Lyon|Regina Elisabeta, Regina Mamă. Tatăl ei a fost ofițer al palatului în timpul Regelui George al VI -lea și a Reginei Elisabeta a II -a.
În august 2007, Societatea Istorică Genealogică din Noua Anglie a publicat cartea lui Richard K. Evans “Strămoșii Dianei, Prințesă de Wales, timp de doisprezece generații”.
La 29 iulie 1981 la Catedrala St. Paul, a avut loc nunta de basm dintre Lady Diana Spencer şi Prinţul Charles, şi astfel, Diana Frances Spencer devine Lady Diana, Prinţesă de Wales.
Manifestându-se încă din primii ani după căsătorie ca reprezentant al Casei Windsor, ea s-a consacrat acţiunilor umanitare, în special în slujba copiilor, mai ales a celor defavorizaţi.
Activitatea în sprijinul bolnavilor de HIV, a făcut-o extrem de populară. Alte probleme care i-au atras atenţia prinţesei au fost: cancerul, oamenii nevoiaşi, sărăcia, bolile mentale şi abuzul de droguri.
Lady Di a fost în repetate rânduri surprinsă de paparazzi alinând suferinţele oamenilor bolnavi, vorbind foştilor dependenţi de droguri, încercând să ofere o mână de ajutor bătrânilor şi celor fără adăpost. A fost primul membru al familiei regale care a vorbit deschis despre orice, fără a se teme de reacţia celor din jur.
În anul 1989, Lady Diana a inaugurat la Londra „Centrul Landmark Aids”, centru ce oferă ajutor pacienţilor infectaţi cu HIV. Ulterior a devenit protector al National AIDS Trust.
Chiar dacă în anul 1996 căsătoria cu Prinţul Charles s-a destrămat, Lady Diana a rămas în atenţia opiniei publice, continuând seria operelor de binefacere.
De-a lungul anilor a coordonat mai multe organizaţii şi manifestări, printre care: „Festivalul de Muzică şi Artă” de la Swansea, „Şcoala Regală pentru nevăzători şi Asociaţia britanică a surzilor”, organizaţia „Help the Aged”, Fondul „Malcolm Sargent” pentru copiii bolnavi de cancer, „Organizaţia de Cruce Roşie a tineretului”, „Baletul londonez”, „Academia Regală de Muzică”.
Tragicul accident din 31 august 1997 a întristat şi şocat întreaga lume. Ziua dispariţiei prinţesei, dincolo de lacrimi şi emoţii, a rămas unul dintre cele mai tulburătoare momente ale secolului XXI.
Lady Diana a fost înhumată pe o insuliţă din mijlocul unui lac situat în mijlocul proprietăţii familiei sale, de la Althorp.
La ceremonia funerară, însoţită de manifestări de emoţie de mare amploare, Elton John a interpretat, ca ultim omagiu adus „Prinţesei inimilor”, melodia „Candle in the Wind 1997”.