Zborul Marii Uniri

Monetăria Statului a lansat noua emisiune medalistică, intitulată „Zborul Marii Uniri”. Transilvania a fost a treia provincie care s-a unit cu patria-mamă. Unirea Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României. Cu toate că unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului si Maramureșului cu România a fost decisă la 1 Decembrie 1918, Monetăria Statului a considerat absolut firesc să emită un produs medalistic distinct, dedicat unirii Transilvaniei cu România, prin aceasta dorind să celebreze acest eveniment istoric semnificativ care a condus la împlinirea idealului de veacuri al poporului român.
În același timp, dorește să aducă un omagiu misiunii aviatice istorice din 23 noiembrie 2018 – „Zborul Marii Uniri”. Avionul pilotat de echipajul Niculescu – Precup a transportat, de la Bacău la Blaj, „documentele unirii” printre care scrisoarea primului ministru Ion I.C.Brătianu către conducerea Consiliului Naţional Român Central.
Cu titlul ”Prima solie”, ziarul blăjean Unirea scria: ”Din Ţara Românească ne-a sosit azi la ora 1 d.d. locotenentul pilot Niculescu din Armata română şi căpitanul Precup, originar din Transilvania: au sosit cu aeroplanul, împrăştiind apelul pentru Blaj. Dânşii au plecat de la Bacău şi au parcurs drumul până la Blaj în două ore. Lumea a alergat în toate părţile, aclamând aeroplanul cu culorile româneşti. După câteva virajuri peste oraş, aeroplanul a aterizat pe Câmpul Libertăţii. Toată lumea a grăbit într-acolo, prin gheaţă, zăpadă şi tină, ca să se strângă mâna fraţilor ce ne-au adus solia mântuirii. Ei ne-au spus că Armata română a trecut Carpaţii prin zăpada de peste 2 m şi că vin să ne îmbrăţişeze cu dragoste de fraţi şi să anunţe locuitorilor străini de pe plaiurile româneşti că vin în numele păcii şi a libertăţii tuturor neamurilor”.
Produsul medalistic aniversar „Unirea Transilvaniei cu România și aniversarea a 100 de ani de la Zborul Unirii” este format din medalie, broșură si cutie de prezentare.
Tiraj emisiunii este de 200 bucăți.
Medalia prezintă următoarele caracteristicile tehnice:
Aliaj: Argint 925‰
Diametru: 37 mm
Greutate: 22 grame
Calitate: proof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*